15 september: Verliefd

Papegaaivis

Waarom ben jij zo
blauw, zo blauwer
nog dan de zee?

Er is geen spiegel
waarin je jezelf
kunt bewonderen,

dus wat heeft het
mooiste blauw
voor zin? Alleen

aan die andere vis
zie je hoe blauw je
zelf eigenlijk bent.

Is dat verliefd?
Zien aan een ander
hoe mooi je bent?

gedicht van Ted van Lieshout

bubbeltjes van liefde


 

Lieve Peter,
Het was even tussen neus en lippen door gisteren, de setting was te indrukwekkend, dat ik de vivencia introduceerde….
Het bleek ontzettend goed te passen, jouw avond gisteren was een vivencia:
De vivencia is een begrip van Rolando Toro, de grondlegger van de biodanza. het betekend letterlijk ‘belevenis’.
We gebruiken dat woord op twee manieren; om de avond, de les te duiden en om een gemoedstoestand te beschrijven.
De vivencia is eigenlijk de methode van de Biodanza. Het doel daarvan is toegang te krijgen tot onze identiteit.
Jijzelf, Elisa en Wouter wisten gisteren het ‘publiek’ aan te spreken, mee te nemen en vervolgens werkelijk te raken. dat moment van geraakt worden noemen we dan vivencia. Maar ook de hele avond was een vivencia omdat het doordrenkt was met vivenciele momenten. Het zingen voor Daan, bijzondere ontmoetingen met je broers; zij wisten prachtig te vertellen over je moeder en de winkel, en Gerard over ouder worden en het kenmerkende van seizoenen herkennen in je relatie….wonderschoon, echt waar. En Pier was om te smullen, zo puur…..
Toen ik gisteren wegging ben ik naar Margriet gereden om te helpen opruimen, zij gaf deze avond voor het eerst alleen een vivencia. Het thema was zoals gezegd ; verliefd.
Daar moet ik ook even wat over zeggen; Margriet en ik doen altijd samen een spelletje met de vivencia’s. Gedurende de week bouwen we een vivencia ; dwz oefeningen bedenken en muziek kiezen of andersom. het geheel is dan….. de vivencia ….. en dat bouwen doen we altijd aan de hand van een thema. Dat thema is altijd iets wat we uit de lucht plukken en wat op dat moment in ons leven speelt. Vervolgens leven we naar de vivencia toe, dansen ‘m op donderdag avond met onze groep en dan gaan we weer naar het volgende thema. Iedere keer als we zo’n thema kiezen is het een tijdje heel duidelijk aanwezig, en als we de vivencia hebben gedanst hebben we daarmee het thema volledig gevuld en kunnen we zien wat het betekend.
en dat zit in de cd die ik je gisteren gaf, dans/leef/luister ‘m en zie dan wat verliefd betekend……met de volledige inhoud van gisteravond erbij.
Zo lekker wollig en warm he?
liefs
Marjan