Ervaringen

Stuur een email met je biodanza ervaringen of inspiratie naar blog.komdansmetmij @gmail.com. Dan delen we het op deze pagina, al dan niet met je naam erbij.

Margriet en Marjan ‘geven’ geen biodanza maar ‘zijn’ biodanza! Het is elke week weer heerlijk om me door hen, en de rest van de groep, mee te laten nemen op een kleine vakantie. Met de muziek, de dans en het contact met anderen kom ik echt tot leven. Ook daarna trouwens, buiten de biodanza. In beweging mijn gevoel volgen en het kinderlijke plezier de vrije loop laten…
– Een trouwe danser –

movingpicture-small
Beeld: Julien Douvier


zien in jouw ogen
een levende ontmoeting
wordt prachtige dans

Robert

  “Dit jaar ben ik na een aantal jaar pauze weer verliefd geworden op Biodanza. Ik ben bij de fijne groep van Marjan en Margriet gekomen en geniet met volle teugen. De manier waarop zij de vivencia leiden en voorbereiden is zo mooi, warm, lief, fijnbesnaard, maar ook speels en stevig. Ik ben super dankbaar dat zij deze mooie avonden faciliteren! Liefs.
Esther – 20 juli –


Wat ik met biodanza heb ervaren is een intensere lijfelijke aanwezigheid. In een paar specifieke oefeningen deden aanvankelijk maar een paar losse stukjes 100% mee, daarna elke keer wat meer, tot ik een paar maanden geleden merkte dat ik bij het begin van de oefening al helemaal in mijn lijf zat. Het was overigens niet zo dat ik me in het dagelijks leven lichamelijk incompleet voelde of zo. Maar nu completer. Het gevoel van steeds meer stukken die meededen deed me denken aan het oude verhaal van Humpty Dumpty, een fantasiewezen dat na een val van het dak in stukken was gebroken:

Humpty Dumpty sat on a wall, Humpty Dumpty had a great fall.
All the king’s horses, and all the king’s men,
Couldn’t put Humpty together again.

Maar uiteindelijk lukte het volgens mij toch. Net als bij Biodanza.

 

 

 


Na een lange bizarre tijd niet te hebben gedanst, voel ik me opnieuw zo welkom.
Van biodanza gaat m’n hart sneller kloppen en ga ik het beter voelen. De vivencias voelen veilig. Mooi om tijdens de dans alles gewaar te worden, te mogen verwelkomen, laten zijn, te experimenteren. Zo na een jaar weer te hebben gedanst, klopt m’n buitenkant steeds meer bij m’n binnenkant en andersom.
Ha ha, ik zit daardoor lekkerder in m’n vel en heb veel meer energie. Bedankt Marjan en Margriet en alle dansers
S.H.

 

Kom dans met mij
Kom leef vrij
Voel je lichaam en ziel
Kom dans met mij
Ben ik dat die dat zegt
Ik kan niet dansen
of is het, ik laat toch niet zien hoe ik dans
Ja, achteraf in een kamertje, lekker alleen.
Bijna stiekem, anders is het toch raar.
Bevrijd jezelf en laat zien wie je wilt zijn.
En Daarom
Kom dans met mij.
Ton

 

 

 

  Mijn laatste avond van dit seizoen dansten we in de ruïne van Brederode, in een besloten tuin’zaal’ met de hemel als dak en de geschiedenis als grond…. en wat een krachtige ervaring was dat! Het zou mij niet meer zo hoeven verbazen.. maar als we dansen, als ik mijn lichaam mee mag nemen in mijn beleving van mijn wereld, is mijn weten helder en krachtig. Dát doet biodanza voor mij. Dank weer voor een prachtig seizoen Marjan en Margriet, waarin jullie steeds liefdevol zoveel mooie ervaringen faciliteren.
Karen

 

Laatst bij de ruïne was ik lekker bezig in het gras te rollebollen, alle geuren inademen en de vogelenzang door mijn lichaam laten reizen. In het kort was ik lekker naar binnen gekeerd. En toen had iemand een oerkreet laten horen. Maar zoooo luid en zo verschrikkelijk onverwacht dat ik bijna uit mijn broek sprong van de schrik. Voor een paar tellen was ik helemaal versteend en ik voelde me helemaal
wakker en heb al die andere ervaringen vergeten. Na de eerste schrik dacht ik: wou, dat was echt. Dat is me pas eens beleven.
Wat heeft die iemand geluk dat ze zo echt mag zijn en zich van zo’n diepte kan uiten. Het is nooit saai bij een vivencia.
Marica
 

 

De muziek en de dans laten mijn gevoel stromen
waardoor mijn lijf kan ontspannen
Mirjam

Beeld: James Eads


Elke keer voelt het dansen anders, je weet van tevoren niet wat er die avond ontstaat. Dat vind ik heel aantrekkelijk aan Biodanza. Het prikkelt me om er elke keer ‘helemaal’ te zijn. Biodansers stellen zich open op. Er is ruimte voor nieuwsgierigheid en echt contact; hoe gaat het vanavond met mij en met mijn mededansers? Margriet en Marjan zijn er heel goed in om ‘het’ te laten ontstaan – wat dat is, laat zich lastig vatten in woorden. Beter is dat je dat zelf komt ervaren!
Anna-Richt


Schoonheid is overal: in grote en kleine dingen, dichtbij en ver weg.


De dans bevrijdt


In de afgelopen twee weken, twee mensen, beiden twee jaar niet gezien, beiden onafhankelijk van elkaar dezelfde opmerking: “je maakt een veel rustigere, geaardere indruk nu”. De dans heeft me zoveel geleerd! Fijn dat anderen dit meebeleven.
M.L. – 23 december –


Bio-dan-za (v, activiteit): het jezelf lekker maken

verkeersbordzeeleeuw
 zwitserland
Nu alweer ruim een jaar aan het dansen. Nooit verwacht dat dit zo bevrijdend kon zijn. Iedere donderdag verbaas ik mij weer hoe heerlijk het is om puur intuitief je dans te dansen en je gevoel te volgen. Heel anders dan wat ik gewend was om lichamelijk bezig te zijn. Dit was altijd fysiek tot het uiterste gaan met boksen en hardlopen. Hoe spannend is het soms om op ontdekking te gaan, maar bij biodanza krijg je daar alle ruimte voor om het in je eigen tempo en grenzen te ervaren. Margriet, Marjan en alle mede dansers, dank jullie wel.

Ton – 5 november –

Biodanza was voor mij een totaal onverwachte ontdekking. Door te dansen de aanwezigheid in je eigen lijf versterken, en van daaruit echt contact maken met anderen. Uit mijn hoofd komen, terug op aarde. Allerminst zweverig. Elke week weer een bij vlagen paradijselijke ervaring, gewoon door te dansen, zonder te hoeven oefenen. Waarna een gevoel van rust en verbondenheid blijft dat vaak nog dagenlang aanhoudt.

– 5 november –

 

 

schommel

owlDe vivencia sluit altijd aan bij wat ik op dat moment nodig heb. Of ik sluit me aan bij wat ik nodig heb in de vivencia. Een natuurlijke, ontspannen afstemming zonder forceren, die ik meeneem in de rest van mijn dagelijkse leven.

Mirjam – 8 oktober –

 olifant Ik voel me als een klein kind dat voor het eerst vol verwondering haar tenen, handen, neus ontdekt. Wat een plezier om tot in de puntjes van mijn lijf te kunnen voelen en met dit alles (samen) te kunnen dansen!
-klik op plaatje voor filmpje-
M.L. – 6 oktober –

LOS
Dans en je weet dat je bestaat
dans een dans op hete kolen
dans de gaten in je zolen
dans tot de planeet vergaat

dans als alles is gezegd
dans tot je de tijd vergeet
dans zoals je ademhaalt
dans tot je de weg weer weet

dans om nooit meer stil te staan
dans de sterren en de maan
dans de bomen en het bos
niets meer vast en alles los.

Ingmar Heytze

 dsc08264
Vakantietijd, de wekelijkse groep vliegt tijdelijk uit.

Misschien een goed moment om met je
dans de wijde wereld in te gaan en
nieuwe mensen te ontmoeten en aan te steken?

Zelfs de spinnen dansen met je mee!

Beeld: Chema Madoz

 cloudsSamen dansen met duizend mensen van over de hele wereld, mensen met wie je ‘niks te maken hebt’, maar die toch zo verbonden met je zijn en dezelfde (lichaams)taal spreken. Het biodanzacongres heeft me bijzonder geraakt!
Mirjam – 16 juli –

 dance
Voor het eerst in mijn leven beleef ik plezier aan mijn lichaam en wat het allemaal voor prachtigs kan, in bewegingen en in gevoelens, alleen en in contact. Voor het eerst sinds ik ben gaan dansen en mijn eigen dans doe! Niet langer een gevecht tussen “ik” en “mijn lijf”, een in bedwang houden van de een of de ander, we zijn nu één en kunnen er vol vertrouwen zijn.

M.L. – 10 juni –

Zin om op het strand te dansen komende zondag!

Mirjam – 5 juni –

 bellenblazen-small
Het voelt als een hele diepe uitademing

Een danser die een tijd niet geweest was – 2 juni –


JUBILEUMLIJST!
Met de nummers die onze favorieten zijn of voor ons een speciale betekenis hebben:
Io sono té – Eros Ramazotti, Andy Garcia (Ton)
So Much Magnificence – Deva Premal, Miten (Karen)
My Sweet Lord – George Harrison (Joost)
Orinoco Flow – Enya (Robert)
Thank You For Hearing Me – Sinead O’Connor (Mirjam)
Down in Belgorod – Paul Winter (Anna Richt)
Europa – Gato Barbieri (Jan)
Fly – Celine Dion (Ilse)
Give Me Love / Give Me Peace on Earth – George Harrison (Marcel)
Calling You – Bagdad Cafe (Brigit)
Yá Yá Massemba – Maria Bethânia (Marjan)
Gracias a la vida – Mercedes Sosa (Margriet)

En dan nu lekker nagenieten met de muziek van de vivencia’s:
> Vivencia’s > Muziek
music
Wat vroeger voor mij woorden waren. Nu woordeloos. Als klein, immens groot gebaar. Onvergetelijke kracht. Diepe verbondenheid. De hand van de ander koestert mijn verdriet. Ik kan ontvangen. Wat is mijn weg lang geweest. Nu moe. Tranen. Maar een nieuw seizoen van licht dient zich aan!

Mirjam – 19 maart –

dewdrop
Creativiteit…
clock De heerlijk ontspannen biodanzadag deed voor mij de tijd vertragen en alles tot een aangename zachtheid smelten. Ik heb dit nog dagen met me meegenomen. Heerlijk!

Mirjam – 28 januari –

Heel veel zin in de biodanzadag aanstaande zondag. Imagine!
Imagine one could take flight… mooie filmpjes bij de New York Times om op je desktop, smartphone of VR-viewer te bekijken:
vliegfilmpje 1
vliegfilmpje 2
takeflight
Mirjam – 17 januari –
karen2 Vandaag merkte ik op dat mijn lichaam af en toe een ‘ontspanner’ deed. Een fysieke beweging naar een vriendin toe, een sluiten van mijn ogen terwijl mijn organen dansten in mijn lichaam, een glimlach in mijn ruggenwervels; morgen is het donderdag en dansen we in onze vast donderdag avondgroep! Ik zie er naar uit!
Karen – 13 januari –

 


Het is een lust voor mijn oog om iemand zich helemaal te zien overgeven aan het ritme, aan de muziek. Het is een lust voor mijn hele lijf en wezen om te volgen in die overgave…
M.L. – 30 november –
Inmiddels ben ik een aantal jaren op reis met Biodanza, en Margriet en Marjan in het bijzonder. Op deze reis heb ik langzaam mijn lichaam voelen ontspannen en ben ik mijn gevoel gaan her-leren kennen. Ik ben van de stemmen in mijn hoofd afgedaald tot in de warmte en wijsheid van mijn hart en buik. Dat merk ik aan mijn ademhaling en aan de vreugde die ik aan het leven voel, de openheid om anderen toe te laten en de gulheid waarmee ik geven wil. Biodanza heeft me geleerd bij mezelf te zijn en van daaruit de ander te ontmoeten. De afgelopen donderdag kon ik volmondig JA! tegen het leven zeggen! Biodanza, wat is het toch een prachtig systeem! En gefaciliteerd door Marjan en Margriet is het bijzonder aards én vreugdevol!; bedankt!
Karen – 30 november –
DSC01852Een vrouw die net als Karen JA! zegt tegen het leven

Een heerlijk weekend gedanst met Marjan, Margriet, vele anderen en vooral ook het ‘biocentrisch principe’ bij de school van Amsterdam. Een leven aan ervaringen in twee dagen en dan toch ook nog één simpel gebaar dat ineens alle gevoelens van dat moment op overweldigende wijze weet op te roepen. Heel bijzonder!
Mirjam – 17 november –

Creativiteit
neurons Biodanza is ook het laten dansen van stoffig geworden neuronen en met nieuwe ervaringen positieve verbindingen versterken en negatieve verzwakken. Hier staat een mooie ‘neurotische’ animatie van zulke ervaringsgestuurde persoonlijke groei.
Mirjam – 23 september –
Een dag met twee vivencia’s achter elkaar geeft meer verdieping en een gevoel van verbondenheid. Ook met mensen die je voor het eerst ziet. Het thema vitaliteit bracht leven en kalmte. Met dansen voor jezelf bewegen en overgaand in met anderen en voor anderen dansen. Tot rust komen in de geborgenheid van een groep die je kunt vertrouwen.

Robert – 17 juli –

monkey
moore

Heel benieuwd wat Margriet en Marjan ons allemaal gaan laten beleven bij hun verdiepingsdag aankomende zondag! Zo fijn om me hier een hele dag in onder te kunnen dompelen, het met mijn hele lijf op te zuigen en vanzelf te ervaren wat het met me doet. Ook wanneer het soms onvermoede krachten losmaakt.
Mirjam – 6 juli –
Naschrift 18 juli: Onvermoede krachten dus! Van intense tranen tot vergaande verbondenheid en een enorme levenslust in mijn lijf! Hoe een mens volledig tot leven kan komen en daarbij soms ook afscheid moet nemen van wat altijd zo vertrouwd was…

skydive Met gesloten ogen lopen of dansen, waarbij een ander je zicht is en je (bege)leidt voelt als bewegen door een droomwereld. Het bevrijdt me van het idee dat ik het ‘goed’ moet doen. Volledig kunnen vertrouwen op de ander en me overgeven…
Biodanza is ook dansen op de muziek die je in je hebt
Mirjam – 3 juni –
(filmpje: New York Times)

Biodanza bij Kom Dans met Mij is voor mij een veilige plek waar ik kan experimenteren met vormen van intimiteit en interactie met andere mensen zonder lastige (ver-)oordelende gedachten.
Joost – 18 mei –

Zin in de Stranddanz komende zondag! Een heerlijke plek en een heerlijk begin van de dag. En ook nog voor het goede doel deze keer.
– 11 mei –
 D7A_2589 “Once in a while, everybody needs a vacation from their prefrontal cortex”Oliver Sacks  Ik vind dat we dat in biodanza op een stuk leukere manier doen dan die massa’s mensen op koningsdag.  Mirjam – 28 april –

De overgang van beweging naar rust bij mezelf vind ik niet altijd makkelijk door de wat angstige spierspanning die ik soms voel. De zachte aanraking van een ander is dan heel geruststellend en leidt me zo de ontspanning in.
M.L. – 16 april –


Sinds ik aan biodanza doe zie ik in mijn oude reisfoto’s ineens overal ‘vloeibaarheid‘ en vorming door omgevingsinvloeden 🙂 Mirjam – 9 april –

  NIK_1891D7A_3055
Happy hips, happy smile!
Margriet citeert Stephen – 20 februari –
happy

Met biodanza vind ik het heerlijk om na een drukke dag dat volle hoofd van mij uit te zetten en met dansen mijn lichaam vorm te laten geven aan wat er op dat moment is.
– mei 2014 –

Het horen van ‘La petite fille de la mer’ van Vangelis bracht me rechtstreeks terug naar mijn vroege kinderjaren en hoe ik me als klein meisje altijd gekwetst voelde door de ongelukkige omgang in ons gezin. Het doet me goed om dit verdriet nu echt te kunnen beleven, in een veilige en liefdevolle omgeving. Ik voel me er zoveel kalmer en zachter door.
M.L.– mei 2014 –

Biodanza kan zo ontroerend zijn. De muziek, de aanraking van de groep, de passie en erna de stilte die ik weer in mijzelf kan voelen.
I.– april 2014 –